Pagina Menu

Macintosh Operating System

Mac OS, het Macintosh Operating System, is Apple's besturingssysteem voor Macintosh computers. Mac OS was het eerste besturingssysteem met een grafische gebruikersinterface dat een commercieel succes werd. Door dit succes werd feitelijk het begin gemarkeerd van de muis-gestuurde vensteromgeving bij personal computers. Het werd geïntroduceerd in 1984 en was ontwikkeld door onder andere Bill Atkinson, Jef Raskin en Andy Hertzfeld. Mac OS kan onderverdeeld worden in twee families van besturingssystemen:

  1. De oudere niet meer ondersteunde tak, het "klassieke" Mac OS. De laatste versie van dit besturingssysteem is 9.2.2.
  2. Het Mac OS X (uitgesproken als mek o es ten); dit draait op PowerPC processors vanaf het type G3 en op Intel x86 processors. De bekendste versie van dit besturingssysteem is 10.6 (Codenaam: "Snow Leopard").
  3. Apple's besturingssysteem OS X 10.9 Mavericks is een nieuw OS. Hier enkele voordelen van Mac OS X 10.9 (Mavericks). Het is gratis. Het nieuwe Mac besturingssysteem is niet alleen kostenloos verkrijgbaar voor gebruikers die netjes zijn meegegaan met de afgelopen paar OS X-updates. Achterblijvers die nog op Lion of Snow Leopard zitten, mogen meteen door en kunnen de tussenliggende releases overslaan.

Mac OS draaide tot januari 2006 alleen op Macintosh computers met een processor uit de Motorola 68000-serie (t/m Mac OS 8.1); een PowerPC-processor (Mac OS 8.1 t/m Mac OS 9.2.2); of een PowerPC G3, G4 en G5-processor (Mac OS 8.1 t/m Mac OS X). Daarnaast zijn in de jaren negentig enkele klonen gebouwd waarop het systeem van destijds ook draaide. Ook deze klonen waren met een PowerPC-processor uitgerust.

Op de Worldwide Developers Conference in juni 2005 werd echter onthuld dat Apple al sinds de allereerste uitgave van Mac OS X een x86-versie ontwikkelt onder codenaam Marklar. In januari 2006 werden de eerste Apple computers op de markt gezet met Intel x86 processors. Tot deze overstap is besloten omdat de ontwikkeling van geschikte PowerPC processoren al geruime tijd haperde. Bovendien was de meest moderne processor, de G5, ongeschikt voor gebruik in laptops gezien het grote stroomverbruik en de hitteproductie. Geruchten dat het nieuwe besturingssysteem ook op gangbare PC's zou kunnen draaien werden door Apple ontkend, maar bleken nadien wel juist. Dit wordt begrijpelijkerwijs niet door Apple ondersteund en vereist daarom ook veel patches. PC's die een niet legitieme versie van Mac OS X draaien worden ook wel Hackintosh of Osx86 genoemd.

Het besturingssysteem Mac OS X is ontwikkeld voor gebruik met Apple's Macintosh computers. Het draait op Macintosh computers die voorzien zijn van een Intel-processor. PowerPC-processoren worden niet meer ondersteund. Mac OS X bevat meer dan 300 nieuwe functies, waaronder de bijzondere backupsoftware Time Machine, een geheel vernieuwde Finder (de Mac OS X equivalent van de Windows Verkenner) en de mogelijkheid om allerlei bestanden te ‘previewen’ met behulp van QuickLook. In Mac OS X is een aantal nieuwe technologieën toegepast. Enkele kenmerken zijn:

Verbeteringen in Mac OS X

De engineers van Apple Mac OS X brengen voortdurend verbeteringen aan in 90 procent van de meer dan 1000 projecten van Mac OS X: de Finder reageert sneller, in Mail worden berichten 85 procent sneller geladen en worden zoekacties tot 90 procent sneller uitgevoerd en met Time Machine wordt de eerste reservekopie tot 50 procent sneller gemaakt. Verder is Exposé geïntegreerd in het Dock. Daarnaast maakt de 64-bits-versie van Safari 4 de JavaScript-engine Nitro tot 50 procent sneller en is immuun voor crashes die worden veroorzaakt door plug-ins.

Uitleg over onderdelen van de MAC
Wilt u weten wat termen als Finder, Mail, Time Machine, Exposé en Dock inhouden? Bezoek dan deze website: apple.com/nl/mac/. Daar vindt u, zij het in het Engels, de nodige toelichting.
quicktime-schermopname.jpg

Door middel van een tijdbalk is het in QuickTime nu mogelijk
om fragmenten te knippen uit een bestaand video bestand. Dit
gaat op een zelfde manier als op de iPhone 3GS.

quicktime

De geknipte fragmenten kunnen hierna direct worden
ge-upload naar een MobileMe gallerie of Youtube.

 

Mac OS X bevat QuickTime X, met een speler waarmee gebruikers eenvoudig video's kunnen bekijken, opnemen, inkorten en delen via YouTube, MobileMe of iTunes.

QuickTime player heeft de mogelijkheid om schermopnames te maken van uw scherm op normale of hoge kwaliteit. Naar wens kan tevens de geluidsbron worden aangepast. Een ingebouwde wizard geeft u bij het starten instructies hoe u deze mogelijkheid het beste kunt gebruiken. Een gestarte opname kan door middel van de Menubalk worden gestopt.

Ondersteuning voor Microsoft Exchange

Met Mac OS X biedt de Mac standaard ondersteuning voor Microsoft Exchange Server. Dat heeft een Windows-pc niet. U heeft niet langer Outlook nodig om toegang te krijgen tot Exchange-voorzieningen zoals e-mail, agenda-uitnodigingen en algemene adreslijsten, want daarvoor kunt u nu ook Mail, iCal en Adresboek gebruiken. En omdat deze programma's op de Mac staan, kunt u al die Mac-functies blijven gebruiken, zoals Spotlight, Snelle weergave en datadetectie. Tot slot kunt u uw Exchange-materiaal gewoon naast uw persoonlijke e-mail, agenda's en contactpersonen bekijken. De eenvoudigste manier om Mail, iCal en Adresboek te configureren voor toegang tot je Exchange-account, is door gebruik te maken van de Autodiscover-functie van Exchange. Als de IT-afdeling van uw organisatie deze functie heeft geactiveerd, hoeft u alleen het voorkeurenpaneel 'Accounts' in Mail te openen, uw gebruikersnaam en wachtwoord voor Exchange in te voeren en het betreffende aankruisvak in te schakelen om andere programma's automatisch voor Exchange te configureren. Mail haalt vervolgens via de Autodiscover-functie alle relevante gegevens van de server en configureert op basis daarvan uw instellingen, dus u kunt meteen met al uw programma's aan de slag. Mac OS X biedt overigens ook ondersteuning voor handmatige aanpassing van de Exchange-serverinstellingen, en voor configuratie op afstand en toegang tot Exchange via de meeste VPN-verbindingen.

Mac-besturingssysteem: OS X en iOS

Computerkracht
BleachBit-070-Ubuntu-910-French-Adobe-Flash.png

Het Mac-besturingssysteem geeft aansluiting op Apple's mobiele besturingssysteem iOS. Bestandsbeheerder Finder is nu voorzien van tabbladen, zodat het bladeren door meerdere mappen en schijven niet langer een veelvoud aan vensters oplevert.

Daarnaast is de OS X-versie uitgerust met ondersteuning voor meerdere schermen. De optie om een toepassing (app) in een volledig scherm weer te geven, schakelde voorheen een tweede monitor op grijs. Dat is in nu niet langer het geval. Het ene scherm kan een app vol in beeld tonen, terwijl u het andere scherm gewoon gebruikt. Vensterbeheertool Mission Control toont ook een overzicht van wat er per scherm draait. Met de nieuwste versies van Mac OS X richt Apple zich op een toekomst van meer mobiel gebruik, van betere beveiliging en van cloud computing. Het stroomverbruik is op diverse punten efficiënter gemaakt, zowel diep in het besturingssysteem als in daarop draaiende applicaties zoals webbrowser Safari. Mac OS X kan draaiende applicaties in slaapstand zetten. De functie AppNap schakelt bepaalde delen van programma's uit als die wel aan staan, maar niet gebruikt worden. Zoals bijvoorbeeld ads op een website waarbij het browservenster is geminimaliseerd.

De energie-efficiëntie is uitgevoerd voor onderdelen als audiobuffers, de videopijplijn. De functie Timer Coalescing bijvoorbeel veegt kleine processen bij elkaar om ze in één keer te laten verwerken. De processor wordt dan minder vaak uit zijn energiezuinige stand gehaald voor het uitvoeren van een kleine klus. Daarnaast is de beeldweergave geoptimaliseerd voor de geïntegreerde grafische chipsets. Zoals de HD Graphics die Intel inbouwt in de mobiele modellen van zijn Core i-processors.

Gedeelde sleutelhanger

De in Mac OS X ingebouwde wachtwoordmanager (KeyChain) is nu gekoppeld aan het Apple-account van de gebruiker. Die kan daardoor inlogs gemaakt op het ene Apple-apparaat automatisch ook benutten op een ander. Dus van Mac naar iPhone of iPad en vice versa. In theorie helpt dit het bij gebruik van krachtige, en dus lastig te onthouden, wachtwoorden voor uiteenlopende sites, webapps en meer.

Meer geheugen dan je hebt

Één van de 'geavanceerde technologieën' in Mac OS X is de ingebouwde geheugencompressie, die onzichtbaar voor apps werkt. Openstaande programma's die niet actief zijn, blijven in het geheugen maar worden automatisch gecomprimeerd. Apple beweert dat hiervoor 6 GB aan gebruikt geheugen kan worden gepropt in 4 GB daadwerkelijk RAM (random access memory). Dit geeft ook oudere Macs een oppepper.

Het comprimeren van in-memory data en programmacode kost weliswaar wat processorkracht, net zoals het later decomprimeren zodra het weer nodig is. Maar dat verbleekt bij het vermogen dat verbruikt wordt om gegevens uit een vol geheugen over te hevelen naar een swap-bestand op de harde schijf (of solid state drive).

Controleer waarom de sluimerstand op je Mac niet geactiveerd kan worden

Open Terminal (Programma’s > Hulpprogramma’s) en gebruik de volgende commando:

pmset -g assertions

Nu zul je een overzicht krijgen van alles wat het sluimeren zou kunnen blokkeren. Alles wat achteraan ’0′ aangeeft, is niet actief en wat ’1′ aangeeft is wel actief.

Assertion status system-wide: PreventUserIdleDisplaySleep 0
CPUBoundAssertion 0
DisableInflow 0
ChargeInhibit 0
PreventSystemSleep 0
PreventUserIdleSystemSleep 1
ExternalMedia 0
DisableLowPowerBatteryWarnings 0
EnableIdleSleep 1
NoRealPowerSources_debug 0
UserIsActive 0
ApplePushServiceTask 0
Listed by owning process: pid 207: [0x000000cf012c002c] PreventUserIdleSystemSleep named: "com.apple.audio. 'AppleHDAEngineOutput:1B,0,1,2:0'.noidlesleep"

 

 

 

 

Onderaan vind je het probleem, dat het sluimeren blokkeert. In dit geval is het muziek dat nog afspeelt op je Mac. Dit kun je zien aan het de regel ‘com.apple.audio.’. De regel ‘noidlesleep’ geeft aan dat hij niet kan sluimeren.

Bestandsgrootte voor Mail drop aanpassen

Grote bestanden versturen met behulp van e-mail was nooit echt eenvoudig tot de release van OS X Yosemite. Met behulp van de nieuwe Mail drop functie in Yosemite kun je een bijlage tot maximaal 5GB versturen.

Op het moment dat je een bijlage wilt versturen groter dan 20MB via de Mail applicatie dan wordt de bijlage automatisch geupload naar iCloud. Als de ontvanger ook OS X Yosemite gebruikt dan zal deze daar verder niets van merken, Mail drop werkt in dat geval transparant. Wordt er gebruik gemaakt van een andere OS X versie of email client dan wordt de email voorzien van een download link waarmee de ontvanger de bijlage kan downloaden.

Met behulp van een OS X Terminal commando is het mogelijk om de minimale bestandsgrootte van 20MB naar beneden aan te passen. Wanneer je email provider bijvoorbeeld maximaal 10MB voor een attachment accepteert dan kun je de Mail drop limiet aanpassen naar 10MB of minder.

Sluit de Mail applicatie en start OS X Terminal, gebruik het onderstaande commando om de limiet aan te passen:

defaults write com.apple.mail minSizeKB 10000

mac-mail-1.png

In het voorbeeld staat de minimale bestandsgrootte voor Mail drop op 10MB. Wil je 5MB gebruiken dan de waarde 5000.

Om terug te keren naar de standaard 20MB limiet:

defaults write com.apple.mail minSizeKB 20000

Wil je weten waarop de Mail drop limiet is ingesteld? Typ dan:

defaults read com.apple.mail minSizeKB

mac-mail-2.png

Tips & Trucs

Apple's jongste mobiele besturingssysteem heeft functies die niet meteen in het oog springen. Benieuwd welke dat zoal zijn? Hier volgen er een aantal.

Kleurrijke achtergrond

Vind je de dynamische standaardachtergrond van iOS een lust voor het oog, maar wens je liever een ander kleurtje? Geen probleem. Ga naar Instellingen / Achtergrond en helderheid en tik de achtergrond aan die momenteel is ingesteld. Kies daarna voor Dynamisch. Selecteer je favoriete kleur, waarna je bevestigt met Stel in. Bepaal ten slotte of je de achtergrond voor het toegangsscherm of beginscherm wilt gebruiken.

Effecten verminderen

Sommige mensen worden door de dynamische interface letterlijk 'zeeziek'. Vind je al die bewegende onderdelen maar niks, dan kun je de effecten verminderen. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid en activeer de optie Verminder beweging. De interface is nu rustiger. Dit merk je bijvoorbeeld zodra je een app opent.

Tekstgrootte aanpassen

Niet iedereen is blij met het relatief kleine lettertype in iOS. De ontwikkelaars hebben daar gelukkig rekening mee gehouden, want je kan de lettergrootte opkrikken. Ga naar Instellingen / Algemeen / Tekstgrootte en verplaats de schuifknop om het gewenste formaat te bepalen. Apps die dynamische letters ondersteunen, geven de aangepaste lettergrootte weer. Voorbeelden hiervan zijn Mail, Contacten, Berichten en Notities.

Vette letters

De fijne letters zijn kenmerkend voor iOS. Heb je hierdoor moeite om alles goed te lezen? In plaats van vergroten is het ook mogelijk om de letters iets vetter weer te geven. Open de Instellingen en ga naar Algemeen / Toegankelijkheid. Zet de schakelaar achter Vette tekst aan. Via Ga door start je iPhone opnieuw op. Je merkt daarna meteen het verschil.

Mappen maken

Apps stop je in mapjes als je de boel eens netjes wilt ordenen. Je regelt dat door een app ingedrukt te houden en die vervolgens naar een andere toepassing te vegen. Beide apps komen daarmee in dezelfde map te staan. In iOS 6 was het mogelijk om maximaal twaalf apps in een map te bewaren. Gelukkig is deze beperking in het nieuwste iOS opgeheven. Je voegt nu zoveel apps toe als je maar wilt.

Apps afsluiten

Als je liever niet talloze apps op de achtergrond van je iPhone laat draaien, is het zinvol om ze regelmatig af te sluiten. Dit gaat vanaf iOS 7 een stuk vlotter dan in eerdere versies. Dubbelklik op de thuisknop om voorvertoningen van alle geopende apps weer te geven. Wil je iets afsluiten, dan veeg je de voorvertoning naar boven. De app verdwijnt vervolgens direct uit de lijst.

Bedieningspaneel vanuit apps

Het Bedieningspaneel heeft een handig snufje. Door vanaf de onderzijde van je scherm omhoog te vegen, open je deze nuttige functie. Dit werkt zelfs vanuit apps en het toegangsscherm. Als je het Bedieningspaneel liever niet in apps gebruikt, open je de Instellingen. Ga daarna naar Bedieningspaneel en zet de schakelaar achter Toegang vanuit apps uit.

Berichtencentrum op toegangsscherm

Vanuit het vergrendelingsscherm open je het Berichtencentrum door vanaf de bovenkant omlaag te vegen. Hierdoor lees je bijvoorbeeld verse e-mails, tweets, berichten en agendapunten zonder dat het nodig is om eerst te ontgrendelen. Heb je dat liever niet, dan verberg je eventueel het Berichtencentrum op het toegangsscherm. Navigeer naar Instellingen / Berichtencentrum. Zet de schakelaars achter Berichtenweergave en Dagweergave uit.

Dagweergave

Door vanaf de bovenkant van het scherm omlaag te vegen, open je de dagweergave in het Berichtencentrum. Nuttig is dat je zelf de inhoud hiervan bepaalt. Ga naar Instellingen / Berichtencentrum en schakel onder Dagweergave de gewenste onderdelen in. Zo kies je er bijvoorbeeld voor om herinneringen, aandelen en de agenda van morgen weer te geven.

Spotlight openen

De zoekfunctie Spotlight open je in iOS als volgt. Je hoeft alleen maar ergens op het scherm een korte veegbeweging naar beneden te maken. Typ een trefwoord om op je iPhone bijvoorbeeld naar contacten, apps, muziek, activiteiten, mail en berichten te zoeken. Handig is dat je vanuit Spotlight rechtstreeks zoekt op het web via Google en Wikipedia.

Verlanglijstje

Snuffel je regelmatig rond in de App Store, maar stel je aankopen vaak uit totdat je salaris is gestort? Je houdt gemakkelijk een verlanglijstje bij zodat je later niet alle toepassingen opnieuw hoeft terug te vinden. Zoek in de App Store naar een leuke toepassing. Tik bovenaan de deelknop aan en kies voor Zet in verlanglijst. Je opent de verlanglijst door rechtsboven op het pictogram met de drie streepjes te drukken.

Kinderafdeling

De Apple App Store heeft er een interessante categorie bijgekregen. Ouders en kinderen vragen nu lijstjes met leuke apps op voor verschillende leeftijdsgroepen. Open de App Store en tik Categorieën aan. Bekijk via Kinderen welke apps er interessant zijn voor de kleintjes. Je vindt er bijvoorbeeld geschikte apps voor kinderen van vijf jaar en jonger. Daarnaast zijn er in deze categorie nog meer leeftijdsgroepen te vinden.

Locatiegebaseerde apps

De App Store schotelt relevante apps voor op basis van je locatie. Ga naar App Store en tik op Vlakbij om het lijstje met suggesties op te halen. Vaak vind je hier een regionale krant en nieuws uit de gemeente. Overigens verschijnen er geen app-suggesties in beeld wanneer je Locatievoorzieningen standaard hebt uitgeschakeld. Kies dan eerst voor Instellingen om deze optie alsnog te activeren.

Apps bijwerken

Vind je het weleens vermoeiend om telkens apps bij te werken naar de nieuwste versie? In de neiuwe iOS is dat niet meer nodig, want je iPhone installeert nu desgewenst automatisch nieuwe updates. Open de Instellingen en navigeer naar iTunes en App Store. Onder Automatische Downloads activeer je bij Updates de schakelaar. Als je apps alleen via wifi wilt bijwerken, zet je de optie Gebruik mobiele data uit.

Apps automatisch verversen

Je iPhone ververst automatisch apps op de achtergrond, zodat onder meer recente Weer-updates en het laatste nieuws direct voor je klaar staan. Ga naar Instellingen / Algemeen / Ververs apps op achtergrond en activeer zo nodig de bovenste schakelaar. Geef vervolgens aan welke apps toestemming hebben om zichzelf in de achtergrond bij te werken. Houd hierbij wel rekening met extra dataverbruik op mobiele netwerken.

Automobilist of voetganger?

Apple Kaarten gebruik je als voetganger of automobilist. Wanneer je een nieuwe route aanmaakt, is standaard autonavigatie geactiveerd. Fanatieke wandelaars veranderen gelukkig gemakkelijk deze instelling. Duik de Instellingen in en tik Kaarten aan. Kies onderaan bij Voorkeursroute voor Lopen. Zodra je een nieuwe route uitstippelt, doe je dat voortaan automatisch als voetganger.

Extra weerdetails

De Weer-app ziet er erg stijlvol uit. Wat veel mensen niet weten, is dat er in de toepassing extra weerdetails zijn verstopt. Druk maar eens op het grote cijfer dat de huidige temperatuur weergeeft. Je ziet nu precies wat de luchtvochtigheid, regenkans, windkracht en gevoelstemperatuur van de gekozen locatie is. Druk nogmaals om terug te keren naar de huidige temperatuur.

Kompas kalibreren

Voor de kalibratie van het kompas hoef je geen vreemde bewegingen meer te maken. Voorheen moest je met je iPhone in de lucht een achtvorm nabootsen. Zeker op openbare plekken voelde dat voorheen wat ongemakkelijk. Nu werkt dat een stuk beter. Als je de Kompas-app voortaan opent, draai je de iPhone rond om de kalibratie te voltooien.

Waterpas

Voor het ophangen van een plankje of schilderij hoef je niet meer een waterpas uit de schuur te halen. Die zit namelijk gewoon op je iPhone! Open de Kompas-app en veeg naar links. Je ziet precies hoeveel graden de oppervlakte waar de iPhone op ligt (of staat) afwijkt. Wanneer de oppervlakte kaarsrecht is, merk je dat snel genoeg. In dat geval verschijnt er namelijk een groene kleur.

Tickets scannen

In Passbook kun je digitale tickets en kortingsbonnen opslaan. Je gebruikt de iPhone-camera om tickets te scannen die van een geschikte QR-code zijn voorzien. Open Passbook en tik Scan code aan. Richt de camera op de code die je wilt toevoegen. Je iPhone downloadt vervolgens automatisch het ticket of de kortingsbon, mits de QR-code Passbook ondersteunt.

Digitale klok

De Klok-app laat bij iedere stad standaard de analoge tijd zien. Je schakelt desgewenst razendsnel over naar een digitaal exemplaar. Open de Klok-app en tik ergens midden op het scherm. Zeker als je veel steden hebt toegevoegd, kun je nu veel gemakkelijker de tijden met elkaar vergelijken. Tik nogmaals om terug te keren naar analoge klokken.

Altijd stilte

Als de functie Niet storen is ingeschakeld, maakt het toestel geen geluid bij inkomende gesprekken en berichten. Een uitzondering hierop is wanneer de iPhone is ontgrendeld. Wil je Niet storen ook activeren zodra je op het toestel bezig bent? Ga naar Instellingen / Niet storen en selecteer bij Stilte de optie Altijd.

Telefoonnummers blokkeren

Ben je voor sommige mensen het liefst altijd onbereikbaar? Je kunt eenvoudig telefoonnummers blokkeren. Ga achtereenvolgens naar Instellingen / Telefoon / Geblokkeerd / Voeg toe en selecteer een contact. Ook onbekende personen die je lastigvallen, bellen je voortaan niet meer op. Open de Telefoon-app en druk op Recent. Achter het ongewenste nummer tik je het i-pictogram aan, waarna je kiest voor Blokkeer deze beller / Blokkeer contact.

Nieuwe beltoon instellen

Apple heeft zijn iOS uitgerust met enkele nieuwe beltonen. Duik de instellingen in en open het onderdeel Geluiden. Kies daarna voor Beltoon en probeer verschillende deuntjes uit. Naast de verse beltonen heb je ook keuze uit allerlei nieuwe meldingstonen. Via Klassiek heb je toegang tot deuntjes uit eerdere iOS-versies. Activeer een beltoon door op de gewenste naam te tikken.

Bellen met FaceTime

Naast videobellen gebruik je FaceTime nu ook voor audiogesprekken via internet. Handig, want daarmee bespaar je wellicht kostbare belminuten bij je provider. Open FaceTime en kies iemand met wie je wilt bellen. Voorwaarde is wel dat diegene eveneens een iPhone gebruikt. Klik achter FaceTime op het belpictogram en start het gesprek. Als alternatief klets je ook vanuit het onderdeel Contacten via FaceTime met vrienden.

Kleurrijke herinneringen

Apple heeft zijn app Herinneringen verbeterd. Zo geef je nu iedere lijst een eigen kleurtje, waardoor je bepaalde zaken gemakkelijker terugvindt. Kies voor Nieuwe lijst en bepaal welke kleur je de herinneringen wilt geven. Je hebt keuze uit zeven kleuren. Bevestig als laatste met Gereed. Via Wijzig pas je de kleur eventueel later nog aan.

Lijstweergave agenda

Misschien mis je in iOS de lijstweergave in de Agenda-app. Druk bovenaan op het kleine vergrootglas om de lijstweergave te openen. Hierin vind je alle afspraken uit de agenda overzichtelijk onder elkaar. Daarnaast staat in dit venster ook de zoekfunctie voor je klaar.

Berichten wissen

Je verwijdert afzonderlijke berichtjes eenvoudig uit een gesprek. Op die manier laat je bijvoorbeeld geen privacygevoelige gegevens achter. Open de Berichten-app en houd een tekstballon ingedrukt. Kies vervolgens voor Meer en zet vinkjes voor alle tekstballonnen die je weg wilt gooien. Druk als laatste linksonder op de prullenmand om de wisactie definitief uit te voeren.

Tijdstip berichten

In de Berichten-app zijn er op het eerste gezicht nergens tijden van ontvangen en verzonden berichten te zien. Schijn bedriegt, want deze informatie is verstopt. Raak het scherm aan en veeg naar links om de tijden te tonen van ieder afzonderlijk bericht. Zodra je het scherm loslaat, verdwijnen de tijden weer naar de achtergrond.

Bijnamen uitzetten

In Berichten en Mail verschijnt bij conversaties de bijnaam in beeld, mits je die tenminste bij het contact hebt ingesteld. Gebruik je liever gewoon de voornaam? Navigeer naar Instellingen / E-mail, contacten, agenda's. Veeg omlaag totdat je het onderdeel Contacten tegenkomt. Via Korte naam zet je de schakelaar achter Gebruik bijnamen uit. Wanneer je overal de voor- en achternaam wilt weergeven, deactiveer je de optie Korte naam.

Reclametracking

Wil je liever niet dat je iPhone informatie naar adverteerders verstuurt over je app-gebruik? De functie om deze actie te reduceren, heeft een andere plek gekregen in het menu. Navigeer naar Instellingen / Privacy / Reclame en activeer de schakelaar achter Beperk reclametracking. Je zal nu minder persoonsgerichte advertenties tegenkomen.

Veelbezochte locaties uitschakelen

Apple houdt via gps precies bij welke locaties je hebt bezocht met je iPhone. Als je daar niet op zit te wachten, schakel je deze optie uit. Hiervoor is het wel nodig om diep in je iPhone te graven. Ga naar Instellingen / Privacy / Locatievoorzieningen / Systeem / Veelbezochte locaties en deactiveer de schakelaar achter Veelbezochte locaties.

AirDrop

Dankzij AirDrop deel je eenvoudig foto's of andere bestanden met personen in je directe omgeving. Voorwaarde is wel dat zij ook een toestel met tenminste iOS 7 gebruiken. Zodra je bijvoorbeeld een foto opent, tik je linksonder de deelknop aan. Vervolgens bepaal je via AirDrop naar wie je het kiekje wilt sturen. De ontvanger hoeft het bestand alleen nog maar op zijn of haar toestel te accepteren.

Flickr-integratie

Apple heeft de bekende fotodienst Flickr in iOS geïntegreerd. Maak zo nodig eerst een account aan. Tik op Instellingen en scrol een stukje naar beneden. Bij Flickr vul je de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Optioneel installeer je daarna de Flickr-app. Open op je iPhone een leuke foto die je wilt delen. Druk linksonder op de deelknop en kies voor Flickr om het kiekje online te publiceren.

Siri en instellingen

Door de spraakassistent Siri Engelstalige opdrachten te geven, wijzig je bepaalde instellingen op je iPhone. Denk hierbij aan het aan- of uitzetten van bluetooth, wifi en de zaklamp. Houd de thuisknop ingedrukt om Siri te openen. Wanneer je nu bijvoorbeeld enable bluetooth zegt, activeert de spraakassistent meteen de draadloze verbinding. Probeer verschillende Engelstalige spraakcommando's uit om Siri onder de knie te krijgen.

Mannen- of vrouwenstem?

Siri beantwoordt je spraakcommando's standaard met een vrouwenstem. Luister je liever naar een man? Geen probleem, want je geeft eenvoudig je voorkeur aan. In de Instellingen druk je op Algemeen / Siri. Achter Stem heb je de keuze tussen Man of Vrouw. Verder wijzig je optioneel ook de taal.

Dataopslag apps

De opslagcapaciteit van je iPhone is beperkt. Het is dan ook zonde als apps die je niet of nauwelijks gebruikt veel ruimte opeisen. iOS toont een vollediger overzicht met alle toepassingen en de bijbehorende opslagcapaciteit. Zo is het overzicht nu uitgebreid met onder andere de Mail-app. Navigeer achtereenvolgens naar Instellingen / Algemeen / Gebruik om te zien waar er nog opslagruimte valt te winnen.

Mobiel dataverbruik

Zeker als je een gelimiteerde databundel bij je provider afneemt, is het slim om het mobiele dataverbruik van je apps nauwlettend in de gaten te houden. Ga hiervoor naar Instellingen / Mobiel netwerk en scrol naar beneden. Maken sommige apps het wel erg bont? Gebruik de schakelaar om te zorgen dat deze toepassingen geen mobiele data meer kunnen gebruiken.

Bron: http://computertotaal.nl/ 22 april 2014

Safari 4

De nieuwste versie van deze webbrowser voert JavaScript 50 procent sneller uit en is crash-bestendiger dan ooit. De browser heeft ook een Windows versie.

safari

Uw favoriete websites in een oogopslag met de Top Sites-voorziening.

Universele toegang verbeterd

Elke Mac is standaard uitgerust met hulptechnologieën die mensen met een handicap helpen om op de Mac te werken. En dankzij de innovaties in "Snow Leopard" wordt de toegankelijkheid er alleen maar beter op. De Mac is de enige computer die directe ondersteuning biedt voor brailleleesregels. Vanaf "Snow Leopard" is deze geïntegreerde ondersteuning verder uitgebreid met de nieuwste besturingsbestanden voor meer dan 40 modellen, waaronder draadloze Bluetooth-leesregels. Je hoeft dus geen extra software te installeren: de leesregel aansluiten en aanzetten is voldoende.

Mac OS X bevat ook een functie, synchrone brailleweergave genaamd. Hierdoor kunnen meerdere USB-brailleleesregels tegelijkertijd op één computer worden aangesloten. Hiermee kunnen leraren alle leerlingen in een klas tegelijk dezelfde les geven, ook al hebben ze niet allemaal dezelfde brailleleesregel.

 

 

 

VoiceOver in Mac OS X bevat een nieuwe mogelijkheid: u kunt de computer besturen met bewegingen op een Multi-Touch-trackpad zonder dat u het scherm hoeft te kunnen zien. Het oppervlak van het trackpad komt overeen met het actieve venster op de computer. Als u het trackpad aanraakt, hoort u welk onderdeel zich onder uw vinger bevindt, sleept u met uw vinger, dan worden de onderdelen achter elkaar opgenoemd, en met een eenvoudige veegbeweging gaat u naar het volgende of vorige onderdeel. U hoort hoe de onderdelen op het scherm zijn gerangschikt, en als u naar een bepaald onderdeel wilt gaan, raakt u op het trackpad de locatie van dat onderdeel aan. U kunt bijvoorbeeld uw vinger over het trackpad slepen om te horen welke onderdelen waar staan op een internetpagina, in een spreadsheet, een presentatie of een ander document met tekst. Hoe vaker u het trackpad aanraakt, hoe meer informatie u krijgt.

Meerdere PDF-bestanden openen

macpdf-voorvertoning.jpg

 

 

 

 

Waneer u in meerdere pdf bestanden wilt zoeken of deze met elkaar wilt vergelijken, dan kunt u de bestanden openen in een voorvertoning venster openen. Selecteer enkele PDF bestanden door de Command ? toets ingedrukt te houden en vervolgens die bestanden te openen (Preview). Hierna worden de documenten in voorvertoning geopend en kunt u direct zoeken in alle geopende documenten.

 

Spotlight zoekresultaten sorteren

 

 

Spotlight zoekresultaten kunt u sorteren op naam, bewerkingsdatum, aanmaakdatum, grootte, type en label. Hiervoor opent u het Taak menu, kies Behoud rangschikking en selecteert u het veld waarop u wilt sorteren.

Apple loopt met Mac OS X weliswaar ver vóór op alternatieven zoals Windows en Linux, maar de gebruiker stuit soms op onverwachte compatibiliteitsproblemen. De twijfelaar wacht tot het tijd is om een nieuwe Mac te kopen. Tegen die tijd is al het gezeur met drivers en software ook wel opgelost.

De Mac als PC

Als u een Apple-computer, ofwel Mac koopt, kunt u hem op volledige snelheid ook als PC gebruiken. Het enige wat u daarbij extra nodig hebt, is een geldige Windows installatiedisk. Het is slechts een kwestie van het programma Bootcamp starten. Vervolgens wordt gevraagd, hoe groot u de harde schijf-partitie wilt maken. De volgende stap is de Windows installatiedisk in de Mac te stoppen. Windows installeert, zoals u dat gewend bent. Als deze installatie klaar is, doet u de systeem-cd van de Mac nog even in de computer en de drivers voor de Mac-hardware worden op hun plaats gezet. U hebt dan een volledige PC met dezelfde kloksnelheid als de Mac.

Beide systemen op de Mac gebruiken

Als u naast het Apples besturingssysteem MaC OS X ook nog uw pc-programma's wilt gebruiken? Als u het programma VMFusion of Parallelo op de Mac hebt geïnstalleerd, kunt u beide systemen gewoon door elkaar gebruiken. u werkt met de Mac, maar het pc-programma opent gewoon in een window op het bureaublad. Als u met Bootcamp een harde schijf hebt aangemaakt, dan kunt u die dus ook gebruiken en ermee werken, terwijl uw Apple actief is voor fotobewerking of iets dergelijks.

De harde schijf met alle gegevens van uw PC kunt u met een hulpprogramma eenvoudig overplaatsen naar de Mac. Vervolgens kunt u met die gegevens verder werken. Het klinkt misschien vreemd, maar als u een Mac hebt, heeft u de PC niet meer nodig.

Meer weten over de Mac?

Surf bijvoorbeeld naar:

apple.com/nl/mac/
klokhuis.nl
Mac-OS