Android

android.jpgAndroid is een opensource platform en besturings­systeem voor mobiele telefoons, tablet-pcs, camera's en meer, gebaseerd op de Linuxkernel en het Java programmeer­platform. In april 2013 werden er meer dan 1,5 miljoen Android-telefoons per dag geactiveerd en Android is daarmee het meest verkochte besturings­systeem op mobiele telefoons. In totaal zijn er in mei 2013 meer dan 900 miljoen Android apparaten geactiveerd. Het besturings­systeem kan worden bestuurd met de vinger, door te drukken en te slepen, en als de smartphone om zijn y-as wordt gedraaid, draait het scherm in sommige applicaties mee door de ingebouwde versnellings­meter.

Om Android als platform te presenteren moesten er apps worden ontwikkeld. Om dat proces te ondersteunen is een Software development kit (SDK) vrijgegeven. Hiermee wordt het ook voor anderen dan Google mogelijk hun bijdrage te leveren. Een software development kit (vaak afgekort tot SDK) is een verzameling hulpmiddelen die handig zijn bij het ontwikkelen van computer­programma's voor een bepaald besturings'­systeem, type hardware, desktopomgeving of voor het maken van software die een speciale techniek gebruikt. Een SDK kan allerlei zaken bevatten: software, handleidingen, voorbeelden of speciale hardware. Applicaties kunnen zowel gratis als betaald worden verspreid via de Google Play Store (vroeger de Android Market). Via de Play Store kunnen eind­gebruikers games, applicaties, films en boeken downloaden of kopen.

Automatische updates

Als u met Android werkt, merkt u snel dat u geen controle hebt over updates die het systeem wil doorvoeren. Dit wordt gedaan door de provider of fabrikant van uw smartphone. U krijgt op een gegeven moment de melding dat het systeem aan het updaten is. U kunt op het kruisje achter de update drukken, maar dat heeft geen effect. Applicaties daarentegen geven een melding wanneer een update beschikbaar is. U mag zelf beslissen of u die wilt installeren.

Kies Play Store

Kijk uit waar u apps downloadt. De eenvoudigste optie is om die apps uit de Play Store van Google te halen. Ook muziek, films en boeken zijn hier te vinden. Kies de applicatie, die je wilt hebben, gratis of betaald, en begin met downloaden. De app zal dan op het bureaublad van uw smartphone komen. U kunt de applicaties ook via een pc downloaden. Als u bent ingelogd op hetzelfde Google-account als op uw smartphone, zal de download daar ook starten. Er zijn andere opties zoals Amazon Appstore, maar die maken het soms onnodig moeilijk.

Verberg vooraf geïnstalleerde apps

Bij het opstarten van uw Android valt op hoeveel rommel er is geïnstalleerd door providers en fabrikanten. Veel van de applicaties die u tijdens uw kennismaking met Android tegenkomt, zult u nooit gebruiken. Enkele van deze apps kunt u verwijderen, andere niet. U kunt ze wel verbergen.

Nuttige apps

Alt-C

Met de snelkoppeling ctrl+c (en ctrl+v) kunt u snel teksten en bestanden kopiëren en plakken in Windows. Met Alt-C kunt u die data naar uw Android kopiëren. U moet dan wel de app en het Windows- of OS X tool installeren. Wanneer u tekst selecteert en alt+c indrukt, wordt die tekst meteen naar de app op uw Android gekopieerd. Andersom werkt het natuurlijk ook. Alles wat u kopieert, krijgt u in de app en Windows-tool te zien, zodat u de gekopieerde teksten later nogmaals kunt gebruiken. Helaas is het (nog?) niet mogelijk om andere zaken, zoals bestanden en plaatjes te kopiëren.

Inputting Plus

Met de app Inputting Plus kunt u in een overzicht teksten terughalen, die u heeft ingevoerd. Die teksten kunt u delen of kopiëren. Ook in een notificatie kunt u de tekst meteen zien en bewerken voor hergebruik. Het maakt niet uit in welke app u de tekst invoert. In de app is ook een kalender aanwezig om eerder ingevoerde tekst terug te halen, eventueel beveiligt u de app met een pincode.

Pas het beginscherm aan

Het hoofdmenu kunt u naar wens aanpassen. U kunt zelf bepalen waar u naar kijkt. Experimenteer dus een beetje met de mogelijkheden. U kunt de vooraf ingestelde apps en Widgets verwijderen en in de plaats daarvan items plaatsen die u nuttig vindt.

Flash is ontoegankelijk

Uw Android is geen pc. Veel webpagina's maken gebruik van Flash, op het web wordt dat echter door Android uitgeschakeld. Daarom is niet alle inhoud altijd zichtbaar. Er is geen mogelijkheid om wel toegang te krijgen tot de Flash-website's. Applicaties waarvan wordt gezegd dat ze dat wel kunnen, moet u vermijden. Dit zijn waarschijnlijk andere applicaties dan datgene wat erover beweerd wordt op de uitlegpagina.

Delen met Android

Android-apparaten zijn bedoeld om informatie, foto's en video's te delen. Het is niet voor niets dat er een speciaal deel-icoontje is gemaakt. Als u een foto hebt gemaakt dan ziet u dat icoontje verschijnen. Het deelicoon staat bovenaan uw scherm en heeft drie bolletjes die met lijnen verbonden zijn. U kunt meteen via WhatsApp de foto versturen. Het deel-icoon is niet alleen bedoeld voor social media, u kunt het ook gebruiken om webpagina's of video's op te slaan.

E-Mail

U kunt meerdere email adressen instellen in een Android telefoon en al uw berichten in een overzichtelijk scherm bekijken. Dat gaat als volgt:

 1. Open de email applicatie
 2. Kies de relevante provider (hotmail, gmail of ‘anders’)
 3. Geef je email adres en wachtwoord in
 4. Druk op Volgende en de mailapplicatie zal de gegevens controleren en proberen je email adres automatisch in te stellen.

Sociale netwerken

Ook het instellen van sociale netwerken gaat op een Android telefoon gemakkelijk.

 1. Open de google play store
 2. Zoek aan de hand van het vergrootglas de relevante applicatie op
 3. Accepteer de voorwaarden en druk op downloaden
 4. Wanneer de installatie voltooid is, zal de applicatie op uw toestel verschijnen in de lijst met applicaties
Enkele tips voor het gebruik van sociale netwerken op je smartphone:

Synchroniseer niet vaker dan nodig. Open de instellingen van de applicatie en geef aan om de hoeveel tijd er gesynchroniseerd moet worden, om ervoor te zorgen dat de batterij van het toestel langer mee gaat.

Geef geen toestemming aan applicaties waar u niet gerust op bent. Wanneer u een applicatie gaat downloaden, laat de google play store zien wat de applicatie allemaal doet.

MMS

Als u problemen hebt met het versturen of ontvangen van MMS berichten, kan het de moeite waard zijn om dezelfde stappen te volgen die onder het kopje ‘3G’ genoemd worden. MMS maakt namelijk gebruik van dezelfde instellingen.

Android applicaties

Applicaties haalt u bij voorkeur uit de google play store. Als u nog geen gmail account hebt ingesteld in het toestel en de play store opent, zal het toestel aanbieden er een te maken. Zonder dit account kunt u geen applicaties downloaden.

Om applicaties te downloaden op een Android telefoon:

 1. Open de google play store
 2. Zoek aan de hand van het vergrootglas de relevante applicatie op
 3. Controleer de mogelijkheden van de applicaties – gaat u akkoord met de dingen die de applicatie wil gebruiken?
 4. Druk op Accepteren en downloaden

De applicatie is voortaan terug te vinden in de lijst met applicaties op het toestel

Alternatieven voor WhatsApp

WhatsApp Messenger is een berichten­dienst die beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals op de iPhone. Met Whatsapp kunt u onderling berichten versturen waarbij enkel een werkende internet­verbinding en een gekoppeld telefoonnummer vereist is. Dat Facebook WhatsApp overnam werd niet door iedereen toegejuicht. Niet alleen qua privacy, maar ook met het oog op eventuele advertenties. U kunt weigeren dat WhatsApp gegevens gaat delen met Facebook, maar dan deelt die berichten­dienst nog wel degelijk informatie met dat sociale netwerk. Voor iedereen die niets met Facebook te maken wil hebben, zijn hier enkele gratis alternatieven voor WhatsApp.

Signal

WhatsApp mag dan tegenwoordig end-to-end-encryptie ondersteunen, er zijn apps die zich al veel langer bekommeren om de privacy van de gebruiker. Signal is daar een voorbeeld van. Signal maakt gebruik van end-to-end encryptie, waardoor berichten alleen ingezien en ontsleuteld kunnen worden door uzelf en andere deelnemers aan het gesprek.De app biedt alles wat u van een WhatsApp-concurrent mag verwachten: eenvoudige chats, groepsgesprekken, oproepen in hoge kwaliteit en gratis. Apps worden steeds vaker gebruikt om allerlei persoonlijke of zakelijke informatie te delen. Beveiliging van zulke apps is daarom erg gewenst. Signal Private Messenger staat in de Play Store en is een applicatie waarmee u veilig gesprekken kunt voeren, zowel via chat als via voip.

Hangouts

Hangouts is Googles eigen chatservice die op 15 mei 2013 officieel werd gelanceerd. Het is een alles-in-één dienst die u op allerlei manieren laat communiceren met uw contactpersonen, ongeacht van welk apparaat u gebruik maakt. U kunt niet alleen tekstberichten met de app versturen, maar ook audio- en videogesprekken voeren. U kunt dit ook in groepen doen. Berichten of foto’s die u verstuurt via uw smartphone komen zonder vertraging ook aan op uw tablet, pc of Mac. Hangouts is er als Chrome-extensie of gratis app voor Android, Chrome OS, iOS, Mac OS, Windows en Linux.

Hangouts Android-app heeft nu ook een widget, waarmee u gemakkelijk chats kunt bereiken. De Hangouts Widget biedt een widget voor uw lockscreen en eentje die u op uw homescreen kunt plaatsen en die al uw recente gesprekken en berichtjes toont.  Hangouts Widget geeft een direct overzicht en bevat een knop om snel berichten naar contactpersonen te sturen.

Download Hangouts Widget (gratis)

Allo

Allo van Google moet het antwoord worden op WhatsApp en is beschikbaar voor Android en iOS. Door allerlei nieuwigheidjes is Allo slimmer en handiger dan bijvoorbeeld WhatsApp of Facebook Messenger. De app gebruikt machine learning om suggesties te geven voor antwoorden, zodat u soms zelf niets hoeft te typen. Wanneer u een bericht krijgt in Allo, analyseert de app wat er gezegd is en geeft suggesties voor antwoorden die u kunt geven. De app kijkt ook naar ontvangen foto`s van vrienden of familie en herkent wat er precies te zien is. Ontvangt u bijvoorbeeld een foto van iemand die jarig is, dan krijgt u antwoorden als `gefeliciteerd` voorgeschoteld. Allo beschikt over end-to-end-encryptie. Google doet er nog een stapje bovenop met de incognito-modus, die doet denken aan de soortgelijke functie in de Chrome-browser, een vergelijkbare fuctie als bij Telegram. U kunt uw berichten een vervaldatum van vijf seconden tot een week meegeven. Daarna worden ze voorgoed vernietigd.

letop.pngPrivacy bij bedrijven als Google en Facebook (het moederbedrijf van WhatsApp) is natuurlijk altijd twijfelachtig. Google gebruikt uw profielgegevens en uw contacten om de chats en zoekresultaten binnen de app te verbeteren.

Een belangrijk voordeel van Allo ten opzichte van WhatsApp en de rest van de concurrentie is de integratie van de zoekmachine in de chat. Met het commando @google kunt u de Google-assistent laten zoeken naar personen, YouTube-filmpjes, de weersverwachting en nog veel meer. Google toont de resultaten aan u én uw gesprekspartner, het is dus eenvoudig om samen een video te kijken.

Google Allo biedt meer handige functies. U kunt afbeeldingen van aantekeningen voorzien, of fluisteren of harder praten om een foto groter of kleiner te maken. Allo wordt net als WhatsApp gekoppeld aan een telefoonnummer. In tegenstelling tot veel andere diensten van Google, heeft u voor deze applicatie geen Google-account nodig, alleen een telefoonnummer.

Kik Messenger

Kik Messenger is een gratis berichtendienst voor onder andere de iPad, iPhone en Android toestellen. Er is geen telefoonnummer nodig om een contact toe voegen. U heeft alleen een geldig e-mailadres nodig. De app heeft een browser in de applicatie zelf. Daarnaast is het mogelijk om zelf gemaakte schetsen (sketches) op te sturen naar een vriend. Registreren voor Nederlanders is mogelijk. Deze applicatie werkt ook op de iPad.

Meer info op deze pagina

Viber

Met Viber for Windows chat u met vrienden die de mobiele app ook gebruiken. Het programma is gemakkelijk in gebruik en ondersteunt ook audio- en videobellen. Viber werkt net als WhatsApp op basis van uw telefoonnummer. Vanuit het optiemenu stelt u de app zo in dat u meldingen van nieuwe berichten te zien krijgt in het systeemvak van Windows. Viber heeft ook een desktopversie, zodat u niet altijd uw telefoon nodig hebt om gesprekken te houden. U heeft wel de smartphone-app nodig om de pc-client te gebruiken. De app heeft weinig geavanceerde functies.

Meer info op deze pagina

Telegram

Het hoofdkantoor van Telegram bevindt zich in Berlijn, waar ook de servers zijn geplaatst. De app werkt onder de Europese wet. Dit is voor velen van belang, want de servers van WhatsApp staan in de Verenigde Staten, waar uw informatie onder de Amerikaanse privacywet staat – een wet die grotendeels zegt dat de politie gewoon in uw gegeven mag kijken.

De populariteit van Telegram nam flink toe toen bekend werd dat Facebook WhatsApp zou overnemen. De reden daarvoor is duidelijk: Telegram is een WhatsApp-kloon die op veel punten nauwelijks te onderscheiden is van het origineel. Afgezien van een blauwe basiskleur in plaats van groen zijn de overeenkomsten duidelijk. Een voordeel van Telegram is, dat er een desktopversie beschikbaar is die u kunt gebruiken zonder dat u daarbij uw smartphone nodig heeft. De online berichtendienst Telegram is beveiligd door middel van encryptie. De berichten zijn standaard beveiligd. Het is bovendien mogelijk om een ‘geheim gesprek’ te starten waarbij berichten enkel door een bepaalde code per toestel kan worden ontgrendeld. Ofwel: u kunt veilig chatten, want alleen de ontvanger kan met dat zijn toestel de berichten bekijken. Maar helemaal gerust op die 'veiligheid' is niet iedereen. Zie deze pagina.

Google

Android werkt het beste als u een Google account gebruikt. U ziet het niet over het hoofd, want als u uw Android apparaat voor de eerste keer gebruikt, zal Google u om de haverklap vragen in te loggen. Dit is erg opdringerig, maar als Android wilt gebruiken zoals het is bedoeld, is het aan te raden Google vrij spel te geven.

Als u uw account eenmaal aan uw smartphone hebt gekoppeld, hoeft u zich om veel andere dingen geen zorgen meer te maken. U bent automatisch ingelogd bij Gmail, uw contacten worden geïmporteerd, u kunt chatten via Hangouts, Google Maps weet waar u bent, waar u werkt en waar u vaak naartoe gaat, al uw documenten in Google Drive zijn beschikbaar, u kunt kiezen voor automatische back-pus naar de cloud, en ga zo maar door. Het kost wat privacy, maar handig is het wel.

Launchers

Launchers zijn apps op uw telefoon die als het ware de functie van het besturings­systeem gedeeltelijk overnemen. Deze apps kunnen het uiterlijk en de werking van de interface aanpassen, ze kunnen zelfs animaties stroomlijnen, terwijl u van scherm wisselt.

Elk Android toestel heeft een standaard launcher, die verschilt per Android-versie en telefoonmerk. Maar er zijn ook veel particuliere launchers op de markt. De Play Store staat vol met dat soort programma's. Op deze pagina vindt enkele goede launchers.

Een launcher inschakelen

Als u eenmaal een applicatie-launcher geïnstalleerd heeft, moet u niet vergeten om die als standaard home screen in te stellen. Wanneer u naar uw home screen gaat, zal Android vragen welke launcher u wilt gebruiken. Selecteer de nieuwe en druk op Always, anders krijgt u elke keer dat u naar het home screen gaat dezelfde vraag. In het instellingenmenu kunt u de standaard look terug halen. Om van launcher te veranderen gaat u naar Instellingen > Applicaties en zoekt u de launcher die u net hebt gedownload. Hoe alles werkt en welke taken allemaal worden overgenomen, hangt af van de app die u gebruikt.

Widgets

Widgets zijn handige toevoegingen die u in real-time op de hoogte houden van bepaalde gebeurtenissen. U plaatst widgets op het startscherm en ze worden vanzelf geüpdatet. Zo kun u in een oogopslag zien wanneer het gaat regenen, welk nummer u afspeelt of wie u een mailtje heeft gestuurd, zonder dat u daarvoor losse apps hoeft te openen.

Het nadeel aan widgets is dat het echte stroomvreters zijn. De beste Android-widgets vindt u hier.

BlueStacks

Het programma BlueStacks App Player creëert binnen Windows of OS X een virtuele Android-omgeving. Dankzij dit trucje lukt het om apps uit de Google Play Store op de computer te gebruiken. De laatste versie van Bluestacks bevat een toolbar waarmee u snel bepaalde functies, zoals schermrotatie of knippen en plakken, kunt simuleren. De Android emulator lijkt echter het meest geschikt voor het draaien van eenvoudige apps als Facebook, WhatsApp of Nu.nl die niet te zwaar leunen op touchscreen bediening en het kantelen van het scherm. Niettemin kunt u populaire games als Angry Bird 2 en Clash of Clans prima spelen met de Android emulator. U gebruikt dan de muis van uw computer als vinger.

Als u de Applayer heeft gedownload, start u het installatie­bestand door er op te dubbel­klikken. Doorloop via achtereenvolgens Continue / Next / Install de installatie. Start het programma. Zodra u op de naam van een app klikt, dient u eerst de gegevens van een Gmail- of Google-account in te voeren. Klik op Continue. Kies Nieuw wanneer u nog niet bent geregistreerd. Is dat wel het geval, dan klikt u op Bestaand. Log in met het e-mailadres en wachtwoord. In Google Play kunt u nu Android-apps opsporen en installeren. Vind een applicatie met de zoekfunctie en klik op Installeren.

iOS (Apple)

Apple heeft een vederlicht besturings­systeem iOS dat toegespitst is op de iPhone, iPad, iPod touch en Apple TV. Het wordt ontwikkeld door Apple. Dit systeem is nog niet zo geschikt voor multitasking als een echt pc-platform. Maar vrijwel alle applicaties die op de iPhones werken, draaien in feite op een webserver – gevoed door een continue mobiele internet­verbinding. Ook is ondersteuning voor zaken als de App Store, 3G-netwerken en multitasking toegevoegd. De overgang naar Apple’s volgende zet – naar verluidt een ’smartbook’ - hoeft dan ook niet zo groot te zijn.

Het besturings­systeem neemt minder dan 240 megabyte in beslag voor de opslag. Het kan worden bestuurd met de vinger, door te drukken en te slepen, en als de iPhone of iPod om zijn y-as wordt gedraaid, draait het scherm in sommige applicaties mee door de ingebouwde versnellings­meter.

Het beginscherm (home screen) bevat de icoontjes van applicaties. Er kunnen tot 11 pagina's worden aangemaakt met deze icoontjes. Onderin het scherm staat een balk ("Dock") met vier applicaties, die de gebruiker vanuit elk beginscherm kan openen, de gebruiker kan hier zelf vier icoontjes inzetten. Het beginscherm wordt altijd getoond, wanneer de gebruiker de iPhone of iPod aanzet, of wanneer er op de thuisknop wordt gedrukt. Elk scherm heeft een statusbalk, boven in beeld, waarop wat informatie staat, zoals de signaal­sterkte van het draadloze netwerk, ladingsniveau van de batterij en de tijd. De rest van het scherm is voor de applicatie. Er is geen speciale manier voor het openen of sluiten van applicaties, behalve de applicatie starten via het beginscherm en afsluiten door terug te keren naar het beginscherm, of de iPhone of iPod uit te zetten. Het is echter wel mogelijk om een applicatie te doen stoppen (geforceerd) door de thuisknop ingedrukt te houden.

iPhone OS

Op 17 juni 2009, rond 19:00 uur, kwam iPhone OS 3.0 uit, met een aantal verbeteringen. Zo is het nu mogelijk om te kopiëren, knippen en plakken, kan de gebruiker met de iPod of iPhone schudden, om een (willekeurig) ander lied af te spelen ("Shake-to-Shuffle"), wordt Bluetooth ondersteund (alleen voor iPod touch 2G en iPhone), en kan de gebruiker tot wel 180 applicaties op z'n iPod of iPhone zetten, en zijn er geen 9, maar 11 beginschermen.

Versie 4.0 van het iPhone OS, die in begin 2010 het licht zag, kan verschillende applicaties tegelijk draaien. Naast diverse verbeteringen in de user interface zitten er ook enkele ingrijpender aanpassingen in iPhone 4.0 verwerkt. Er kunnen bijvoorbeeld meerdere applicaties tegelijkertijd worden gedraaid. Ook is er 'OS-brede' ondersteuning voor "multitouch". Het is onduidelijk wat hiermee wordt bedoeld, aangezien de iPhone al ondersteuning voor multitouch aan boord heeft. Een andere noviteit is verbeterde ondersteuning voor synchronisatie van contacten en agenda's zijn.

iOS 8 is de achtste versie van het iOS-besturingssysteem, voor de iPhone, iPad en iPod touch. Apple heeft iOS 8 beschikbaar gesteld op 17 september 2014. iOS 8 was de grootste iOS-update voor ontwikkelaars sinds de komst van de App Store. Widgets, extensies, alternatieve toetsenborden en een hoop andere functies maken apps uitgebreider dan ooit tevoren. Daarnaast introduceerde Apple functies zoals de nieuwe Gezondheid-app. U kunt ervan op aan dat volgende versies niet lang op zich zullen laten wachten.

Traditioneel gebruik van software en servers is echter nog lang niet uitgestorven. Negentig procent van de pc's draait momenteel op Microsoft Windows. Volgens een onderzoek van hostingbedrijf Rackspace heeft momenteel slechts tussen de 11 en 14 procent van alle middelgrote bedrijven in de VS en het Verenigd Koninkrijk it-onderdelen online uitbesteed, maar dat aantal zal naar verwachting flink gaan toenemen.

 

Webapplicaties zitten in de lift en de nieuwste generatie online fotobewerkers laat al zien dat het verschil met programmatuur die u op de pc installeert steeds kleiner wordt.

Er zijn ruim 500.000 apps beschikbaar in de App Store van Apple, de enige officiële software-winkel op het platform. Daarnaast is er een onofficiële softwarewinkel met de naam Cydia.

De updates waren aanvankelijk alleen gratis voor iPhonegebruikers, maar sinds iOS 4 zijn de updates voor alle apparaten gratis. Oudere toestellen worden vanaf iOS 5 niet meer ondersteund: alleen de iPhone 3GS en latere modellen zijn geschikt voor iOS 5. IOS kreeg zijn eerste naam, iPhone OS, bij het uitkomen van de eerste bèta van het ontwikkel­pakket voor applicaties. Bij iOS 4 werd voor het eerst de huidige naam gebruikt, om aan te geven dat het besturingssysteem voor meerdere apparaten naast de iPhone bedoeld was.

Symbian van Nokia

Symbian ontwikkelt een smartphone-besturings­systeem en verkoopt dat in licentie aan telefoon­fabrikanten. Tegenwoordig maakt Nokia als enige grote fabrikant nog telefoons met Symbian (in het verleden hebben onder meer ook Sony Ericsson, Siemens en Samsung Symbian-toestellen op de markt gebracht). Modellen die dit platform gebruiken zijn onder andere telefoons uit de N- en E-series. Tijdens de Nokia Capital Market dag op 11 februari 2011 maakt de CEO van Nokia, Stephen Elop, bekend dat Nokia Windows Phone 7 zal gaan hanteren als haar primaire besturings­systeem voor mobiele telefoons. Symbian zal - voor haar topmodellen - worden uitgefaseerd.

Concur­rerende besturings­systemen voor smartphones zijn - naast Android, Apple iOS en Symbian - Blackberry OS, Microsoft Windows Mobile / Windows Phone 7, Maemo en PalmOS.